Șaorma.ro ESTE DE VÂNZARE ! CONTACT: 0761.181.172


Reteta originala Ayran

1

Reteta originala Ayran

Reteta originala Ayran

In cele ce urmează vă vom deconspira una dintre cele mai vechi rețete de producere a ayran-ului, rețetă care a dăinuit peste veacuri, așa cum a fost faurită inițial, cu peste 700 de ani în urmă și ne-a adus nouă, tuturor, astăzi, bucuria de a savura ayran-ul.

Reteta originală a Ayran-ului pare pierdută undeva in negura timpului. Totusi, surse din regiunile înalte ale munților din Turcia spun că Ayran-ul a fost pregătit pentru prima oară de către crescatorii de capre de aici, aceștia lăsând la fermentat laptele (de capră) muls, adaugând la un moment dat sare pentru a opri laptele din procesul de fermentație. Apoi laptele prins se punea la păstrare într-un loc umbrit, pentru a se răci și pentru a putea fi consumat apoi ca pe un aliment complementar pastramei. Crescătorii de capre nu consumau ayran-ul la final, ca pe o băutură, ci, odată cu fiecare înghițitură de pastramă sorbeau și câte o gură de ayran.

In acele timpuri si condiții nu se putea face din acest lapte decât un lapte prins sau lapte bătut, însă, aceleași surse spun că schimbarea bruscă de temperatură și amestecarea cu o lingură de lemn in lapte o anumită perioadă de timp și la o anumită temperatură, transformă acest lapte bătut într-o băutură de o consistență și textură aproape identică cu cea a iaurtului.

Oricum ar fi, ayran sau iaurt sau lapte bătut, este clar că acesta, consumat alături de șaorma, reprezintă cireașa de pe tort. Astăzi, cu tehnologia actuală și cu ingredientele necesare, putem prepara orice tip de ayran, cu orice ingredient vrem noi. Chiar putem adăuga frunze de mentă in ayran pentru a avea parte de un gust răcoritor. Însă trebuie să știm și că frunza de mentă a fost principalul ingredient pe care crescătorii de capre turci l-au adăugat (și l-au păstrat) pentru a experimenta noi gusturi și arome ce puteau face din ayran – în același timp – un aliment dar și o băutură răcoritoare pentru zilele toride de vară în care arșița domina ținutul săptămâni intregi.

Tot mulțumită tehnologiei de astăzi, in care se poate produce ayran total mecanizat, din iaurt prefabricat, se poate obține, pe lângă ayran, și o spumă rezultată în urma amestecului continuu a mixerului în iaurt. Probabil că ați remarcat această spumă in paharele cu ayran din restaurantele care servesc șaorma, mai ales în București. Mărturisesc că această spumă nu îmi place si personal nu aș vrea să o mai văd in paharul meu cu ayran.

reteta originala ayran

reteta originala ayran – Șaorma.ro

reteta ayran dristor

reteta ayran – Șaorma.ro

————————————————————————————

Dar… cum putem prepara Ayran acasă, chiar dacă nu deținem reteta originală? Destul de simplu, deși gustul de astăzi al ayran-ului este posibil să fie total diferit de cel original. Deci, realitatea ne spune că, pentru a obține un gust și o textură aproape ca a ayran-ului original, avem nevoie de:

Ingrediente Ayran (3 sau 4 porții):

– 600 ml de iaurt de capră
– 400 ml apă
– o linguriță de sare
– 4 cuburi de gheață

————————————————————————————

Preparare:

Se amestecă iaurtul cu apa (iaurtul la temperatura camerei, apa la fel), se mestecă încet, cu o lingură de lemn, timp de 2-3 minute, apoi se adaugă sarea. Mestecăm în continuare aproximativ 1 minut. Important! Se lasă amestecul 10 – 15 minute în pace, la temperatura camerei, după care se adaugă cele 4 cuburi de gheață pe care tocmai le-am scos din congelator. Așteptăm să se topească, după care omogenizăm conținutul prin amestecare încă 2 minute, cu aceeași lingură de lemn. Apoi, după gustul și imaginația fiecăruia, putem adăuga frunze de mentă, usturoi sau chiar ceapă. Se amestecă din nou preț de 2 minute, apoi ayran-ul se poate servi.

Această rețetă de preparare a ayran-ului, deși nu este exact ca cea originală, vă va oferi un gust și o textură nemaiîntâlnite, iar alături de rețeta noastră de șaorma, o să vă ridice pe cele mai înalte culmi ale gustului, făcând din combinația șaorma – ayran una dintre cele mai apreciate gustări ale acestui secol.

Poftă bună!

1One thought on

    Radu 19/06/2017Reply

    Corect, ayranul se face din lapte de capra, metoda traditionala sau originala nu o cunosc insa eu il prepar din iaurt putin mai gras din comert si il combin cu apa. Cu cat pui mai multa apa cu atat devine mai apropiat de o bautura racoritoare pentru vara. Am incercat si cu menta dar nu mi-a placut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *